Terug naar het overzicht

Wat is isolerende chape?

Isolerende chape of isolatiechape, ook wel thermische chape of isolerende dekvloer genoemd, is een soort chape die naast de traditionele functies, zoals het creëren van een vlakke ondergrond voor de verdere afwerking van je vloer, ook een isolerende functie heeft. Het helpt de thermische prestaties van een gebouw te verbeteren door de overdracht van warmte tussen de vloeren te verminderen.

Isolatiechape is m.a.w. de eerste stap naar een duurzamer en energiezuiniger wonen en is de ideale oplossing om te besparen op je energiefactuur.

Lees verder Vraag of opmerking? Klik hier

Wat is een isolatiechape?

Isolatiechape, ook bekend als isolerende chape, is een soort chape met ingebouwde thermische isolatie. Dit type chape is ontworpen om de thermische efficiëntie van woningen en andere gebouwen te verbeteren. De isolatiechape zorgt ervoor dat warmteverlies door de vloer wordt verminderd. Vooral op het vlak van duurzaamheid en energiezuinig bouwen en verbouwen is isolatiechape een belangrijke troef.

Wat zijn de voordelen van isolerende chape?

Zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten biedt isolatiechape tal van voordelen. Isolatiechape verbetert de thermische efficiëntie van een gebouw door het warmteverlies via de vloer te verminderen. Dit zorgt voor een meer comfortabele omgeving en aanzienlijke besparingen op je energie en bijhorende energiefactuur. Verder is isolatiechape perfect te combineren met vloerverwarmingssystemen. Het verhoogt de efficiëntie van deze systemen door de warmte vast te houden en gelijkmatig over de ruimte te verspreiden. Hoewel de belangrijkste functie van isolatiechape het isoleren van je vloer is, kan het ook bijdragen aan een betere geluidsisolatie. Isolatiechape kan immers de akoestiek van een gebouw verbeteren. Ten slotte is ook duurzaamheid een belangrijk voordeel van isolatiechape. Isolatiechape heeft een lange levensduur en vermindert op deze manier de nood aan onderhouds- en vervangingswerken.

Wat kost isolatiechape?

Ben je overtuigd van de voordelen van isolatiechape en wil je isolatiechape kopen voor jouw project? Royaux beschikt over verschillende soorten isolatiechape, namelijk: isolatiemortel, PUR spuitisolatie, Polymix Starbeads, Betopor® Silver Plus en Nivomix EchothermContacteer ons voor meer informatie over isolatiechape en de prijs.

Hoe ziet de opbouw van een vloer met isolatiechape er precies uit?

  1. Gewapend beton
  2. Isolatiechape, zoals bv. isolatiemortel, gespoten PUR, Polymix Starbeads, Betopor HD/LD of Nivomix Echotherm.
  3. PVC-folie
  4. Chape plus
  5. Bekleding
  6. Randisolatie

Hoe lang moet isolatiechape drogen?

De droogtijd van isolerende chape varieert afhankelijk van verschillende factoren zoals de samenstelling van de chape, de dikte van de aangebrachte laag, de luchtvochtigheid, de temperatuur in de ruimte en de ventilatie. 

Een veelgebruikte vuistregel is om de isolerende chape ongeveer 1 week per centimeter dikte te laten drogen bij optimale omstandigheden. Dit betekent dat een isolatiechape van 5 cm dikte idealiter ongeveer 5 weken droogtijd nodig heeft.

Het is cruciaal om de isolerende chape gedurende de eerste 48 uur na het plaatsen niet te betreden om beschadiging of vervorming van het oppervlak te voorkomen.

Een hoge luchtvochtigheid en lage temperaturen kunnen de droogtijd verlengen. Daarnaast kan een goed geventileerde ruimte met een gematigde temperatuur de droogtijd verkorten.

Voordat de vloerafwerking zoals tegels, parket of laminaat wordt aangebracht, is het van belang dat de isolatiechape voldoende droog is. Het restvochtgehalte van de isolerende chape kan gemeten worden met een vochtmeter. Voor de meeste vloerafwerkingen moet het vochtgehalte lager zijn dan 2,5%.

Als er vloerverwarming aanwezig is, kan het opstartprotocol van de vloerverwarming helpen om de isolatiechape sneller te laten drogen. Hierbij wordt de verwarming geleidelijk opgevoerd om het resterende vocht uit de isolerende chape te verdrijven.

Er bestaan speciale snel drogende chapemengsels die binnen een veel kortere tijdspanne drogen, soms al binnen enkele dagen.

Het is raadzaam om het advies van een professionele plaatser, zoals Royaux, in te winnen voor een correcte uitvoering van de werken.

Wat kost isolerende chape?

Vraag je jezelf af wat isolerende chape kost? Royaux beschikt over verschillende soorten isolerende chape, namelijk: isolatiemortelPUR spuitisolatiePolymix StarbeadsBetopor® Silver Plus en Thermotec WD-100RContacteer ons voor meer informatie over isolerende chape en de prijs voor jouw specifiek project.

Vraag, opmerking of offerte?


We helpen je graag verder!
Royaux Chape & isolatie
Chappie chatbot
loading