Terug naar het overzicht

Wat is isolerende chape?

Isolerende chape of isolatiechape, ook wel thermische chape of isolerende dekvloer genoemd, is een soort chape die naast de traditionele functies, zoals het creëren van een vlakke ondergrond voor de verdere afwerking van je vloer, ook een isolerende functie heeft. Het helpt de thermische prestaties van een gebouw te verbeteren door de overdracht van warmte tussen de vloeren te verminderen.

Isolatiechape is m.a.w. de eerste stap naar een duurzamer en energiezuiniger wonen en is de ideale oplossing om te besparen op je energiefactuur.

Lees verder Vraag of opmerking? Klik hier

Wat zijn de voordelen van isolerende chape?

Dankzij de vele voordelen is isolerende chape zowel bij nieuwbouw als renovatie een uitstekende keuze. Isolerende chape bevordert immers de thermische prestaties van een ruimte door warmteverlies via de vloer te minimaliseren, wat niet alleen bijdraagt aan een aangename leefomgeving maar ook zorgt voor merkbare besparingen op je energiekosten. Isolatiechape is ook perfect te combineren met vloerverwarming, aangezien het de efficiëntie verhoogt door warmte vast te leggen en gelijkmatig te verdelen. Naast thermische isolatie biedt deze chape ook akoestische voordelen, waardoor het geluid binnen een ruimte beter wordt beheerst. Een ander essentieel pluspunt is de duurzaamheid. Isolatiechape gaat lang mee en vermindert de frequentie van onderhoud en vervanging.

Hoe ziet de opbouw van een vloer met isolatiechape er precies uit? 

  1. Gewapend beton
  2. Isolatiechape, zoals bv. isolatiemortel, gespoten PUR, Polymix Starbeads, Betorpor HD/LD of Nivomix Echotherm.
  3. PVC-folie
  4. Chape plus
  5. Bekleding
  6. Randisolatie

Isolerende chape

Hoe lang moet isolatiechape drogen?

De droogtijd van isolerende chape varieert afhankelijk van verschillende factoren zoals de samenstelling van de chape, de dikte van de aangebrachte laag, de luchtvochtigheid, de temperatuur in de ruimte en de ventilatie. 

Een veelgebruikte vuistregel is om de isolerende chape ongeveer 1 week per centimeter dikte te laten drogen bij optimale omstandigheden. Dit betekent dat een isolatiechape van 5 cm dikte idealiter ongeveer 5 weken droogtijd nodig heeft.

Het is cruciaal om de isolerende chape gedurende de eerste 48 uur na het plaatsen niet te betreden om beschadiging of vervorming van het oppervlak te voorkomen.

Een hoge luchtvochtigheid en lage temperaturen kunnen de droogtijd verlengen. Daarnaast kan een goed geventileerde ruimte met een gematigde temperatuur de droogtijd verkorten.

Voordat de vloerafwerking zoals tegels, parket of laminaat wordt aangebracht, is het van belang dat de isolatiechape voldoende droog is. Het restvochtgehalte van de isolerende chape kan gemeten worden met een vochtmeter. Voor de meeste vloerafwerkingen moet het vochtgehalte lager zijn dan 2,5%.

Als er vloerverwarming aanwezig is, kan het opstartprotocol van de vloerverwarming helpen om de isolatiechape sneller te laten drogen. Hierbij wordt de verwarming geleidelijk opgevoerd om het resterende vocht uit de isolerende chape te verdrijven.

Er bestaan speciale snel drogende chapemengsels die binnen een veel kortere tijdspanne drogen, soms al binnen enkele dagen.

Het is raadzaam om het advies van een professionele plaatser, zoals Royaux, in te winnen voor een correcte uitvoering van de werken.

Wat kost isolerende chape?

Vraag je jezelf af wat isolerende chape kost? Royaux beschikt over verschillende soorten isolerende chape, namelijk: isolatiemortelPUR spuitisolatiePolymix StarbeadsBetopor® Silver Plus en Thermotec WD-100RContacteer ons voor meer informatie over isolerende chape en de prijs voor jouw specifiek project.

 

Isolatiemortel

Vraag, opmerking of offerte?


We helpen je graag verder!
Royaux Chape & isolatie
Chappie chatbot
loading