Polychape, gietvloer en polybeton. Snap jij het verschil nog?
Lees verder Vraag of opmerking? Klik hier“Strak met industriële look.”
Vraag aan 100 jonge koppels welke vloer ze voor ogen hebben en voor een steeds groter percentage is een gietvloer of betonvloer het antwoord. Maar wat krijg je precies als je een gietvloer, polychape of polybeton vraagt en wat zijn de verschillen? We leggen het voor je uit.
Wat is polychape, gietvloer en polybeton?
Polychape is een afwerking op cementbasis. Meer in detail: het is een met hand uitgevoerde bewerking met kwarts op een net gestorte en verdichte dekvloer. Polychape was in de eerste plaats een functionele vloer voor bijvoorbeeld garages, kelders en bergruimtes. Tegenwoordig wordt deze vloer meer en meer in woon- en werkruimtes geplaatst.
Een gietvloer is een vloeibaar mengsel dat je over een vlakke oppervlakte uitgiet, meestal op basis van epoxy’s of polyurethaanharsen. Deze vlakke oppervlakte kan bestaan uit chape, beton of zelfs hout. Gietvloeren kunnen in elke ruimte van de woning geplaatst worden, maar ze worden minder buiten toegepast. Een gietmortel van haar kant is samengesteld op basis van cement. Wijzelf bieden vloeibare zandcementchape aan, een kant-en-klare gietdekvloermortel.
Een polybetonvloer is een massieve betonvloer, waarbij je geen chapelaag nodig hebt. Een vloer in polybeton kan zowel buiten (terras, oprit, …) als binnen (woonkamer, badkamer, …) geplaatst worden.
Verschil in afwerking
Tot hiertoe weinig echt onderscheidende kenmerken dus. Het grote verschil zit hem in de dikte van de vloeren. Zo heeft polychape een dikte van 8 cm (ideaal dus voor renovaties) Terwijl een gepolierde betonvloer een minimumdikte moet hebben van 10 à 12 cm. Gietvloeren kunnen dan weer op enkele millimeters dikte geplaatst worden.
Ook bij het plaatsen zijn er enkele verschillen. Zo wordt er bij polybeton gewerkt met een vlindermachine om het geheel een egaal zicht te geven. Bij een gietvloer heb je geen machines nodig, want de vloer is zelfnivellerend. Dit betekent dat ze gewoon op het vloeroppervlak kunnen gegoten worden zonder ze achteraf te moeten egaliseren. Polychape wordt dan weer artisanaal afgewerkt met een poliermes.
Bij polybeton is het belangrijk om zaagsneden te voorzien, want zo voorkom je scheuren. Bij polychape worden tijdens het plaatsen van de chape voegen aangebracht. Een gietvloer is minder gevoelig aan scheuren omdat de samenstelling meer elastisch is door het toevoegen van lijm, tenzij de gietvloer de onderliggende uitzettingsvoegen die in de chape zitten niet overnemen. In dat laatste geval kunnen er wel degelijk scheuren optreden.
Voorts moet polybeton aan een lagere vlakheidstolerantie voldoen omdat deze afwerking gevoeliger is aan schotelen. De polybeton kan hierdoor sterke niveauverschillen vertonen, zeker in kleine ruimtes waar er moeilijk gepolierd kan worden met grote poliermachines.
Verschil in looks
De uiteindelijk look van de verschillende vloeren verschilt ook sterk. Zo is een gietvloer beschikbaar in verschillende kleuren en designs. Een gietvloer neemt 100% de kleur aan, met een zeer strakke uitstraling tot gevolg.
Polychape en polybeton hebben een meer industriële uitstraling, maar toch zijn er verschillen. Zo heeft polybeton een glanzende afwerking, door de vlindermachine.
Het aanbrengen van polychape resulteert in een matte, artisanale look. De manuele polierbehandeling (de vegen van het poliermes) blijft na uitharding zichtbaar. Bovendien heeft polychape een typische natuurlijke kleurschakering. Deze unieke kleurverschillen zijn het gevolg van de spreiding van het cement en het gebruikte water en de blootstelling aan zonlicht. Net als polybeton is polychape gevoelig aan scheurtjes, maar daartegen staat wel dat het de meest budgetvriendelijke oplossing is.
Hoe bekom je het mooiste resultaat met polychape?
De polychape moet drie dagen na plaatsing afgedekt worden met tetrapack die aan de naden is dicht geplakt. De afdekking wordt het best 3 à 4 weken na plaatsing verwijderd. Te lang afdekken is ook niet goed. Bij het plaatsen van een doek helpt Royaux je graag verder.
Na 3 tot 4 weken mag je de vloer reinigen. Wij adviseren dit op een testvlak te plaatsen zodat je zelf ziet welk eindresultaat het meest gewenst is. Onze specialisten adviseren je graag bij de keuze van de beste vlekstop.