Terug naar het overzicht

Chape of stabilisé kiezen?

Chape en stabilisé bestaan allebei uit zand, cement en water. Ze dienen allebei om een afwerklaagje te maken, waarop je tegels of klinkers aanbrengt. Toch zijn ze niet hetzelfde. Wanneer kies je voor chape en wanneer ga je beter voor stabilisé?

Lees verder Vraag of opmerking? Klik hier

Door een andere verhouding tussen zand, cement en water hebben chape en stabilisé een andere structuur en een andere functie. Chape is een afgewerkte dekvloer. Stabilisé of gestabiliseerd zand is een droger mengsel en wordt eerder als opvulmiddel gebruikt.

 

2 keer zoveel cement

De samenstelling van stabilise bestaat bijna uitsluitend uit zand. Per kubieke meter (1.650 kg) rijnzand voeg je 150 kg cement toe. Te weinig cement maakt je stabilisé wankel, te veel brengt de waterdoorlaatbaarheid in het gedrang. Hou de richtlijn dus in gedachten en volg je berekeningen van de hoeveelheden zo nauw mogelijk op. Bij het maken van stabilisé moet je weinig water toevoegen.

Voor het maken van chape gebruik je dubbel zoveel cement: 200 tot 300 kg en extra water. Chape is een veel vochtigere mengeling dan stabilisé. Vanzelfsprekend is de droogtijd dan ook langer. 

 

Toepassingen van chape en stabilisé

Je kan niet zomaar voor stabilisé opteren omdat die sneller droogt dan chape. Elk heeft zijn voor- en nadelen en daardoor ook zijn toepassingen. Hieronder vind je wanneer je voor welke mengeling kiest.

 

Wanneer gebruik ik stabilisé?

Stabilisé is een ideaal opvulmiddel. Het vormt een stevige fundering – voor bijvoorbeeld een terras of een tuinpad – maar blijft goed waterdoorlatend.

Gebruik stabilisé als:

  • Onderlaag voor klinkers
  • Aanvulling onder funderingen
  • Verankeringsmiddel voor palen
  • Aanvulling rond een ingegraven zwembad

 
Wanneer gebruik ik chape?

Chape hardt beter uit, maar is weinig waterdoorlatend. Dit is beter geschikt voor gebruik binnen. Op je chape kan je rechtstreeks je vloerbedekking lijmen. Ook voor de afwatering van een plat dak of terras kan chape gebruikt worden. Zo creëer je een helling richting de afloop. Hiervoor heb je net een waterdicht materiaal nodig. De keuze voor chape boven stabilisé spreekt dan voor zich.

Gebruik chape:

  • In combinatie met vloerverwarming
  • Onderlaag voor tegels, laminaat, parketvloer en gietvloer
  • Hellingsmateriaal voor waterafloop van platte daken
  • Voor alle binnenvloeren
  • Voor gelijmde terrastegels
  • Hellingsmateriaal voor waterafloop van platte daken

Vraag, opmerking of offerte?


We helpen je graag verder!
Royaux Chape & isolatie
Chappie chatbot
loading