Terug naar het overzicht

Chape maken? 5 tips voor het beste resultaat

Hoe maak je de beste chape? Een belangrijke vraag, want de kwaliteit van je chape is bepalend voor de levensduur van je vloer. We zetten je op weg met 5 tips.

Lees verder Vraag of opmerking? Klik hier

De perfecte chape maken is een kunst. Daarom laat je dit best door een professional doen.

  1. Meng droog
  2. Gebruik voldoende cement
  3. Kies cement van de beste kwaliteit
  4. Gebruik gewassen zand met een grove korrel
  5. Meng lang genoeg na voor egale en vaste chape

 

1. Zand en cement droog mengen

Voor een goede chape is het best om je zand en cement eerst droog te mengen in je chapepomp. Vervolgens mix je dit met water. Blijf water toevoegen tot je de gewenste vochtigheid hebt.

Hoe weet je nu of je chape genoeg water bevat? Sommige types zand zijn natter of droger en vragen dus meer of minder water. Gebruik dit eenvoudig testje: maak een bol en knijp erin. Als je bol uiteen valt, is het mengsel nog te droog. Blijft de bol mooi samen, dan zit je goed. Meng zand en cement eerst droog. Voeg daarna water toe tot de gewenste vochtigheid.

 

2. Gebruik voldoende cement bij het maken van chape

Je wil sterke chape maken, want je vloer moet er vele jaren op rusten & hechten. Het cement zorgt voor de sterkte en de slijtvastheid van je chape. Gebruik er daarom voldoende: minstens 220 kilogram cement per kubiek chape.
Ga je voor een echt ijzersterk resultaat? Voeg gerust wat meer cement toe. Wij kiezen voor 230 kilo per kubiek.

 

3. Kies cement van de beste kwaliteit

Je hoeveelheid cement is bepalend, maar ook de kwaliteit. Voor het goedkoopste cement gaan, is geen goed plan. Gebruik cement van de beste kwaliteit. Dat is duurder, maar ook duurzamer.

 

4. Bespaar niet op je zand

Hetzelfde geldt voor je zand. Vaak kiest men voor een fijne korrel, omdat die goedkoper is en sneller werkt. Maar voor een sterke en stevige chape werk je met een grove gewassen korrel. Kies idealiter voor rijnzand met een korrel van 0,4 of 0,7 millimeter.
Kwalitatief cement en zand zijn duurder, maar ook duurzamer. Door een gewassen korrel toe te voegen, krijg je een zuivere chape. Afvalstoffen in het zand kunnen roestige leidingen of witte vlekken op je chape veroorzaken.

 

5. Meng de chape lang genoeg na

De laatste vuistregel: meng je chape lang genoeg na. Vaak wordt dit overgeslagen om tijd te besparen. Niet al het zand is dan mooi omhuld met cement en toeslagstoffen. Gevolg: een minderwaardige chape met sterkteverlies, minder slijtvastheid en eventuele verzakkingen. Om een hoop ellende achteraf te vermijden, meng je je chape minstens 20 seconden na, vooraleer je ze binnen brengt.

Vraag, opmerking of offerte?


We helpen je graag verder!
Royaux Chape & isolatie
Chappie chatbot
loading