Gebruik hellingschape op je plat dak

hellingschape

Wanneer kan ik hellingschape gebruiken? Hoe steil moet de helling zijn? Welke materialen kan ik kiezen en hoe plaats ik ze? Ontdek alles wat je moet weten over hellingschape.


Heb je een plat dak? Voorkom dat regenwater blijft staan en de constructie van je huis onder druk zet. Met hellingschape zorg je voor een kwalitatieve afwatering richting goot.

 

Toepassingen van hellingschape

Hellingschape kan je tijdens je bouwproject op verschillende manieren gebruiken.

  • Daken
  • Inloopdouches
  • Niveauverschillen

 

Bij daken

De meest voorkomende reden om hellingschape te gebruiken is een plat dak. Daar moet een helling gemaakt worden voor de waterafloop. De hellingen lopen af naar de goten. Zo blijft er geen water op je plat dak staan en draagt het geen onnodig gewicht.


In je douche

Een inloopdouche heeft geen douchebak. Het is dus belangrijk voor een goede afwatering te zorgen. Zo voorkom je een uitgebreide dweilsessie na elke douchebeurt.


Bij niveauverschillen

Ook bij andere niveauverschillen voorkom je best dat er water blijft staan. Denk maar aan je terras. De hellingschape wijst ongewenste regen de weg naar het gootje, klokputje of een ander afwateringssysteem.

 

Chape of beton?

Bij het maken van een helling, kan je verschillende materialen gebruiken. Meestal wordt zand-cementchape of isolerend hellingsbeton gebruikt. Met een klassieke cementchape kan je een helling aanbrengen op je plat dak of terras die volstaat om het water af te leiden. 
Steeds vaker wordt echter voor isolatiemortel gekozen als alternatief voor hellingschape. Cement en water worden aangevuld met een polystyreenkorrel. Het materiaal is lichter en heeft een isolerend effect.


Een waardevolle combinatie

Voor kleinere diktes kan je zand-cementchape gebruiken. Bij grotere diktes wordt dat zwaar voor je dakconstructie. Isolatiechape weegt drie keer minder en is daardoor erg geschikt voor platte daken. Bovendien maak je er snel en eenvoudig een helling mee. 

 

Wist je dat?

Klaar om te chapen op je plat dak? Neem deze weetjes nog even door om problemen te voorkomen.

  • Maak een helling van 2cm/m
  • Geniet van een korte droogtijd
  • Leg je chape niet bij regen- of stormweer
  • Breng de chape rechtstreeks aan op je dak

 

Hellingschape heeft een korte droogtijd. Na 2 dagen kan je je dak verder afwerken. Let wel op: bij regen- of stormweer leg je geen hellingschape. Het resultaat lijdt onder gure weersomstandigheden. Je brengt de chape rechtstreeks aan op je dak. Voor een goede waterafloop maak je een helling van minstens 2 centimeter per meter (2 procent).
 

Royaux Chape & isolatie
Chappie chatbot
loading