De juiste dekvloer voor vloerverwarming

Man legt chape over vloerverwarming

Ben jij een nieuwe woning aan het bouwen of wil je een bestaande woning renoveren? Ben je van plan om vloerverwarming te installeren zodat je mag genieten van optimaal wooncomfort? Weet dan dat de gepaste dekvloer een grote meerwaarde betekent voor je vloerverwarming

Bij het leggen van de afwerkvloer word je soms geconfronteerd met praktische problemen of een concrete vraag. Waarop moet ik letten bij de verwijdering van een vroegere vloer? Waarmee houd ik best rekening bij het direct plaatsen van een nieuwe dekvloer? In deze blog lees je hoe je de klus het best kan klaren.

 

Wat is een dekvloer ook alweer?

De dekvloer is de laag die binnen een gebouw wordt aangebracht tussen de draagvloer of constructievloer en de uiteindelijke vloerbedekking of toplaag die bijvoorbeeld uit tegels, hout of laminaat bestaat. Deze tussenvloer is vooral functioneel voor de isolatie van warmte en geluid.
Qua soorten dekvloer kan je kiezen tussen een hechtende, een niet-hechtende of een zwevende. Een hechtende dekvloer zal men rechtstreeks op de draagvloer aanbrengen. Eventueel wordt vooraf een aanbrandlaag of voorstrijklaag gelegd. Niet hechtende dekvloeren legt men op een waterkerende laag. Dit kan een bitumen laag zijn of plastic folie van 0,20 mm dikte. Deze types dekvloeren worden meestal gewapend. Zwevende dekvloeren daarentegen zal men plaatsen op een isolatielaag. Ze zijn steeds voorzien van een wapening.

Omdat vloerverwarming wordt ingebed in of bovenop de isolatielaag zal men in de praktijk gaan voor een zwevende dekvloer.

 

Hoe ga je best te werk bij het leggen van een dekvloer bij vloerverwarming?

Ben je een oudere woning aan het renoveren? En je wilt vloer verwarming leggen maar er ligt nog een cementvloer van vroeger? Die vloerbedekking moet je eerst verwijderen. Ga deze ondergrond echter niet volledig openbreken met een breekhamer of sloophamer. Het is aangeraden dat je de oude vloerlaag eerst voorzichtig en manueel voor een stuk gaat uitkappen met hamer en beitel. Zo voorkom je dat je bij het uitbreken vlak daaronder een draagvloer zou beschadigen. Lukt het jou om een deel van de vorige dekvloer met de hand uit te hakken, dan ontdek je meteen ook op een veilige manier of er leidingen in liggen.

Kan je evenwel onmiddellijk starten met het aanleggen van een nieuwe cementdekvloer, dan geeft een zwevende dekvloer het beste eindresultaat.

 

Opbouw van de zwevende dekvloer 

In onze blog over akoestische vloerisolatie kon je reeds lezen hoe bovenop de constructievloer van een onderliggende verdieping een geluid dempende laag wordt gelegd. Wegens de vering van deze isolerende bedekking lijkt ook de daarop gelegde dekvloer veerkrachtig mee te zweven. Dit effect wordt versterkt doordat deze zwevende chape geen contactpunt meer heeft met de daaronder liggende draagvloer, noch met de muren.
Je kan nu opteren om de leidingen van je vloerverwarmingssysteem in of bovenop de isolatielaag te leggen. Eerst en vooral heeft dit gevolg voor de duur van zowel opwarming als warmtebehoud. Hoe dieper de buizen liggen, hoe meer tijd de vloer uiteraard in beslag neemt om op te warmen, maar, anderzijds, des te langer de warmte ook behouden blijft. Een investering die efficiënt én zuinig is!

Of je een leiding in of op de isolerende bekleding legt, heeft ook invloed op de totale dikte van de vloeropbouw. Leg je de verwarmingsbuizen in de isolatielaag, dan is er sprake van een zogenaamd droog systeem. Bovenop deze isolatie laag zal men dan de afwerkchape van de dekvloer gieten. 

Kies je ervoor om de leidingen boven op de isolatielaag te leggen, dan gaat de chape van je dekvloer fungeren als uitvullaag. Omdat men deze chape nat over de leidingen zal gieten, noemt men dit een nat systeem. Voor een ideale verspreiding van de warmte moet in dit natte systeem voldoende extra chaperuimte worden voorzien boven de leidingen. Deze verhoging van de uitvulchape heeft tot gevolg dat de totale hoogte van je vloeropbouw komt te vergroten.

Samengevat

in het droog systeem (vloerverwarmingsbuizen in isolatielaag) volstaat een dunne dekvloer. Het nat systeem heeft een grotere opbouwhoogte nodig. Of anders gezegd: in het droge systeem bespaar je op de dikte van je dekvloerchape, waardoor je extra centimeters aan isolatie kan winnen. 
Toch bestaat er een vernieuwend alternatief om je vloerverwarmingsleidingen in de chape te leggen, zonder dat je vloeropbouw hoger moet uitkomen. Die optie is onze chape plus.

 

Chape plus van Royaux – enkele technische tips

Bij het plaatsen van vloerverwarming is de dikte van de chapelaag van groot belang. Er zit immers grote thermische spanning op de dekvloer. Schommeling in temperatuur zorgt ervoor dat je vloer gaat ‘leven’, namelijk bij opwarming durft uitzetten of bij afkoeling kan inkrimpen.

De drieledige chape plus van Royaux biedt de ideale oplossing op een werf met vloerverwarming. Naast het zand en de cement van  de traditionele chape bevat onze chape nog een derde component, namelijk een extra vezelcompound graniet van Knopp. Deze vezelcomponent vervangt de net- en traditionele vezelbewapening en alle vloerverwarmings additieven, wat niet alleen op de stabiliteit zijn weerslag heeft, maar zeker op de chapedikte.

In een klassiek wapeningsnet met vezels moet de laagdikte van de chape op de vloerverwarmingsleiding zeker 60 millimeter moet bedragen. Met nog 18 mm aan breedte voor de leidingen van de vloerverwarming zelf, kom je samengeteld dus aan een vereiste 78 mm.
Met onze innovatieve Royaux chape plus echter is de nodige dekking op de vloer verwarming beperkt tot minimum 45 mm. Vermeerderd met de 18 mm hoogte van de leidingen moet de chape dus niet dikker dan 63 mm te zijn. Een nuttige besparing op het volume bij het opbouwen van de vloerhoogte!

Naast deze afmetingen is ook de juiste samenstelling van de chape elementair. Zeker moet de chape gewassen rijnzand bevatten met een minimale grofheid 0/4, voldoende cement (ongeveer 220 kilogram per kubieke meter) en een correcte dosering van de toeslagstoffen. De vezelcompound moet zeker 2 procent van het cementgewicht uitmaken.
Bij chape op vloerverwarming kiest men, zoals gezegd, voor een zwevende gietdekvloer, waarbij niet mag vergeten worden een PVC-folie tussen de vloerverwarming en de isolatielaag te monteren, om hechting te voorkomen. Voorzie ook uitzetvoegen, zeker bij een oppervlak groter dan 50 vierkante meter en met een lengte vanaf 8 meter.

Lees hier meer over de product eigenschappen en voordelen van onze driedelige chape plus die tot een succesvol resultaat en meer duurzaam rendement leidt, zoals:

  • kortere droogtijd
  • geen barsten of verzakking
  • minder krimp en scheurvorming
  • mooiere afwerking en uitvulling van de ruimte

 

Tips

  • de vloerverwarming mag je pas in gebruik nemen wanneer de chape van de zwevende dekvloer volledig uitgehard is
  • leg géén gasleiding in je zwevende dekvloer!


Zoek je meer handige info of advies over de ideale chape voor jouw vloerverwarming? De expertise van Royaux helpt jou gegarandeerd bij het maken van je beste keuze.

Stel dus snel jouw vraag online of kom vandaag nog bij ons over de verwarm(en)de dekvloer!
 

Royaux Chape & isolatie
Chappie chatbot
loading