Terug naar het overzicht

Wat is chape?

“Chape” is in zijn meest algemene betekenis een “stevige ondergrond om op te bouwen”. Een chape in huis is sowieso verplicht. Het belang ervan kan niet onderschat worden. Waarom? Dat leggen we hieronder uit.

Wat doet een chape?

De functie van een chape is veelgelaagd:

 • Een chape geeft stevigheid aan kasten of keukens die op de vloer zullen komen.
 • Een chape beschermt de nutsleidingen en isoleert mee je huis.
 • Een chape bepaalt of je vloer er mooi bijligt en dat zal blijven doen.

Waaruit bestaat chape?

Een traditionele chape bestaat uit zand en cement. Chape plus, de nieuwe generatie, voegt daar nog vezelcomponent aan toe. Deze vezelcompound vervangt de net- en traditionele droge vezelbewapening en alle vloerverwarmingsadditieven. Hierdoor krijgt de chape een verbeterde buit- en druksterkte en een betere bewapening door de kunststofvezels. Daarnaast laat ze geen heropname van vocht uit de omgeving toe.

Welke soorten chape bestaan er?

Op chape besparen om een duurdere vloer te leggen is geen goed idee. Met een minderwaardige chape kan je snel barsten krijgen. Kies daarom van één van onderstaande kwaliteitschapes:

 • Chape Plus

Chape Plus leent zich perfect voor werven met vloerverwarming. In chapes voor vloerverwarming moet een toevoegsel aanwezig zijn dat de poriën in de chape vermindert. Minder poriën zorgen voor een grotere dichtheid en dus een betere geleiding van de warmte. In Chape Plus is dit toevoegsel (of “dispertie”) altijd inbegrepen.

 • Sneldrogende Chape Plus

Sneldrogende Chape Plus heeft alle voordelen van Chape Plus maar droogt sneller. Aan deze chape zijn extra componenten toegevoegd. Ze zorgen ervoor dat vocht kristalliseert en dat de chape geen krimpscheuren meer vertoont. Hydrofobering verhindert de heropname van vocht.

 • Vezelversterkte cementchape

Aan deze chape worden alkaliresistente glasvezels toegevoegd om die te versterken. Zo worden de mechanische eigenschappen van de cementdekvloer verbeterd en worden scheuren voorkomen. Vezelversterkte chape is weliswaar geen gewapende zoals Chape Plus.

 • Cement chape

Chape met zand en cement is de meest klassieke dekvloer en wordt ook “traditionele chape” of “cementchape” genoemd. Als je cementchape binnen gebruikt als basis voor een vloerafwerking dan moet je die in de meeste gevallen wapenen. Het vermindert de risico’s op scheuren en latere vervorming van de chape op vloerafwerking. Wapening gebeurt traditioneel met wapeningsnetten.

 • Polychape

Een vloer in Polychape kenmerkt zich door zijn hoge slijtvastheid en weerstand aan rechtstreekse, hogere belasting. Polychape is in de eerste plaats een functionele vloer voor garages, kelders en bergruimtes maar kan perfect ook in woon- en werkruimtes geplaatst worden. Mits de juiste wapening kan je Polychape ook op vloerverwarming plaatsen. Na het plaatsen van Polychape is geen verdere bekleding meer nodig. Polychape heeft een warm, artisanaal/industrieel uitzicht.

 • Anhydriet vloeichape

Anhydriet vloeichape geldt als vervanger van de zandcement dekvloer. Anhydriet of calciumsulfaat (gips in de volksmond) beschikt over enkele hoogwaardige eigenschappen. Zijn zelfverdichtend karkater zorgt voor een kwalitatiever eindresultaat in vergelijking met handmatige verdichting. En het beschikt over een hoge rek- en drukweerstand. Anhydriet vloeichape is vaak een ideale oplossing bij het renoveren van vloeren om spanning en dus scheuren te vermijden. Door de thermische geleidbaarheid is deze chape uiterst geschikt voor het aanleggen van vloerverwarming.

 • Isolatiechape

Wil je minder betalen voor je energiefactuur zonder aan wooncomfort te verliezen? Gebruik isolatiechape als vloerisolatie. Een isolatiechape in combinatie met Chape Plus zorgt voor ideaal rendement. Enkele soorten isolatiechape: isolatiemortel, PUR spuitisolatie, Polymix Starbeads, Betopor Pro & Plus en Betopor Silver Plus.

 • Akoestische chape

Door tussen twee verdiepingen een extra akoestische isolatielaag te voorzien, worden storende geluiden als die van voetstappen, schuivende stoelen en vallende voorwerpen vermeden. Bij akoestische chape worden de betonlaag en chape ontkoppeld door het gebruik van een verende akoestische isolatielaag. Enkele soorten akoestische chape: Accoustic Reflex, Tremblex, Acoustic Foam.

 • Hellingsbeton

Hellingsbeton is een chape die op platte daken of terrassen wordt geplaats zodat er geen water op die oppervlaktes blijft staan. Er wordt gewerkt met een hellingsgraad in de ricthing van de waterafvoer. Hellingsbeton wordt rechtstreeks op de onderlaag van het dak aangebracht. Enkele soorten: isolerend hellingsbeton en cementchape in helling.

 

Hoe lang moet chape drogen?

Bij Chaape Plus hou je best rekening met ongeveer 1 week droogtijd per cm. Een gewone cementchape heeft een droogtijd van anderhalve week per cm dikte. Chape Plus heeft een kortere droogtijd omdat ze 30% minder water bevat.

Ook het weer beïnvloedt de droogtijd van chape. Hoe droger en warmer, hoe sneller de chape zal drogen. Maar je kan ook zelf de droogtijd van chape bepalen door te kiezen voor sneldrogende producten.

 

Hoe dik moet chape zijn?

Voor gewone chape volstaat een dikte van circa 5 à 6 cm. Dit maakt de chape sterk genoeg. De overige ruimte vult men beter op met een isolatiechape. Ze is goedkoper dan een afwerkingchape, plaatst sneller en droogt rapper. Met een isolatiechape bespaar je ook op de verwarmingsfactuur.

Op vloerverwarming komt een iets dikkere chape. Ongeveer 7 à 8 cm. Deze dikkere laag moet voldoende warmte kunnen opslaan.

 

Welke chape kies je best voor vloerverwarming?

In chape voor vloerverwarming moet een additief (“dispertie”) aanwezig zijn. Dit product zal de poriën in de chape verminderen. Minder poriën zorgen voor een grotere dichtheid en dus een betere geleiding van de warmte. In Chape Plus is deze dispertie altijd inbegrepen. Bovendien ben je zeker van een juiste dosering. Gewapende Chape Plus bevat de nodige wapening en toeslagstoffen die nodig zijn voor de vloerverwarming.

Sneldrogend of niet? Wat is het prijsverschil?

 • Een sneldrogende Chape Plus met 20 dagen droogtijd kost +- 30% meer dan een gewone Chape Plus.
 • Een sneldrogende Chape Plus met 8 à 10 dagen droogtijd kost +-60% meer dan een gewone Chape Plus.
 • Een sneldrogende Chape Plus met 2 à 4 dagen droogtijd kost +- 90% meer dan een gewone Chape Plus.

 

Samenvattend:

Met chape begint het eigenlijk allemaal. Het is de chape die bepaalt of jouw vloer er mooi uit zal zien. De chape geeft stevigheid aan kasten of keukens die erop zullen komen. De chape beschermt de nutsleidingen en noem maar op.

Daarom raden we altijd kwaliteitschapes aan, zoals Chape Plus dat traditionele chapes vervangt, maar ook isolatiechape of akoestische chape. Hierdoor is je woning meteen extra geïsoleerd.

GRAAG EEN OFFERTE ONTVANGEN?

Beantwoord enkele korte vragen en u ontvangt een offerte op maat van uw project.
Wij doen ons uiterste best om zo snel mogelijk een antwoord te bieden op uw aanvraag.

Chappie
loading