Spuitisolatie voor je vloer: waarom PUR spuiten?

Spuitisolatie door PUR spuiten

Wil jij het in huis warmer in de winter, koeler in de zomer? En liefst zonder energieverlies? Wie vandaag zijn woning slim en efficiënt wil isoleren, zoekt uiteraard maximaal resultaat en rendement. En het mag meteen ook makkelijk handig, goedkoop en duurzaam zijn. Daarom maakt men voor isolatiewerken bij renovatie en nieuwbouw graag gebruik van PUR-schuim. Want PUR spuiten houdt de kou buiten.

Puur technisch: PUR staat voor polyurethaan. Dit is een zogenaamd polymeer ontstaan uit de chemische reactie tussen MDI en polyol. Door het toevoegen van een blaasmiddel creëert het product bij het uitspuiten schuim. Kenmerkend is de sterke isolatiewaarde van deze kunststof.  Als isolatiemiddel kennen we PUR bijvoorbeeld in de vorm van panelen, die je gaat aanbrengen tegen je dak, onder je vloer of in de muur.  Nadeel is wel dat je deze platen dan op maat moet snijden om ze rond leidingen of buizen te doen passen. Daarom kan je beter kiezen voor gespoten PUR-schuim, ook gekend als spuitisolatie. Daarmee ga je niet alleen sneller de perfecte uitvullaag leggen, PUR is bovendien ideaal als isolatiemateriaal en zeer praktisch in de plaatsing.

In deze blog gaan we dieper in op spuitisolatie voor vloeren.

 

PUR gespoten is je wooncomfort vergroten

Zoals de term ‘spuitisolatie’ het zegt, gaat het om een vloeibare materie die je in je huis in alle hoekjes en kantjes gaat spuiten in, tegen of onder alle oppervlakken waar geïsoleerd moet worden. Het schuim laat zich flexibel rond leidingen en balken spuiten, zodat je alle gaten en kieren tochtvrij en dus energiezuinig  gaat dichten. Bij het spuiten produceren de verschillende bestanddelen een scheikundige reactie waardoor schuim ontstaat dat al snel gaat uitzetten en uitharden.

Ook voor vloerisolatie is PUR-schuim zeer geschikt om te gebruiken. In een bestaande woning wordt de substantie via de kruipkelder onder de vloer ingespoten, tot elke koudebrug, waarlangs warmteverlies mogelijk is, opgevuld is. Uiteraard wordt purisolatie ook toegepast bij tussenvloeren op hogere verdiepingen, zelfs tot op zolder. Doordat het gespoten PUR-schuim als uitvulling wordt gelegd en dus tegelijk als isolatielaag fungeert, kan je bij (ver)nieuwbouw hierboven onmiddellijk ook de chape gieten. Zowel bij het renoveren van een bestaand woonhuis als bij het bouwen van een nieuwe woning kan je zo ruimte besparen op de hoogte van de vloeropbouw. Wat niet alleen een besparing is voor je bouw budget, maar jou ook nog eens tijdwinst zal opleveren.

 

Nog enkele troeven van PUR-vloerenisolatie als hardschuim:

  • handige en snelle plaatsing
  • naadloos qua uitvulling
  • stoot water af, dus bestand tegen bouwvocht of schimmels
  • stabiliteit troef
  • op PUR-vloerisolatie kan je meteen voortwerken
  • vloerverwarming is hierop eenvoudig te installeren
  • hoge isolerende waarde = besparing op je energiefactuur!

De ruime isolatiewaardering wordt trouwens bewezen in volgende tabel, waarbij de tweede kolom de zogenaamde lambdawaarde weergeeft. Hoe lager de lambda waarde van het isolatiemateriaal staat, hoe minder warmteverlies er is en dus hoe meer energiebesparend rendement deze isolatievorm oplevert. Vergelijk PUR-spuitschuim maar eens met de andere isolatiematerialen, ook wat het effect op je vloer opbouw betreft:

Image removed.
Bron: EPDB.be


Tip

zorg tijdens en na het isoleren met gespoten PUR voor voldoende ventilatie!

 

Isoleren is innoveren

Zelfs perfect uitgevulde spuitisolatie laat altijd een gaatje voor innovatie. Want de wetenschap staat niet stil. Grondstoffen van de beste kwaliteit garanderen nog geen foutloos uitgevoerd werk op de werf. Blijven investeren in mensen, in hun talent, in hun opleidingen en knowhow, en anderzijds in vernieuwende of deskundig onderhouden machines en pompen, is een must voor de sector van isolatiebedrijven. In win-winpartnership met aanverwante sectoren. 

Op die manier hebben research en development in een scheikundig labo geleid tot innovatief inzicht in de complexe materie van de polyurethanen. Zo ontdekten onderzoekers dat PUR-spuitisolatie HFK’s bevat, of fluorkoolwaterstof. PUR bevat immers twee componenten die bij het spuiten een chemische verbinding maken waarbij, in combinatie met het blaasmiddel, drijfgas vrijkomt. Dit gas kennen wij vooral als CFK’s, zoals je die vindt in spuitbussen of als koelmiddel voor je koelkast of airco. CFK’s hebben een schadelijke impact op het milieu en dragen een zwaar GWP (Global Warming Potential). Kortom: slecht nieuws voor de klimaatopwarming. En daarom is het gebruik van HFK’s vanaf 2023 verboden.

Gelukkig heeft R&D in de fysisch-chemische spitstechnologie al een milieuvriendelijk alternatief ontdekt. HFK als blaasmiddel wordt vervangen door HFO of hydrofluoroolefin. HFO bevat namelijk moleculen die vlugger oplossen in de atmosfeer, wat de ozonlaag minder aantast en dus ook minder broeikaseffect veroorzaakt. Samengevat: spuitisolatie met HFO’s is milieuvriendelijker en klimaatneutraler dan die met HFK’s. Wat meer is, de kwaliteit van de isolerende waarde blijft langer behouden. Kwestie van die extra energiebesparing ook in je portemonnee te voelen!

Dus. Of jij nu voor deze vernieuwende spuitisolatie kiest bij de bouw van je passiefwoning dan wel bij de verbouwing van een oud huis, jij draagt in elk geval je ecologisch steentje bij tot een gezonder milieu. En jouw thuis biedt meteen wat meerwaarde aan het klimaat.

 

Specialistenwerk

Met pur-schuim isoleren is delicaat werk. Je kan deze klus dus maar best veilig en wel uitbesteden aan een erkend vakman. Mee omwille van de chemische samenstelling van pur is het inschakelen van een expert geen overbodige luxe. Die zal het opspuiten correct en veilig uitvoeren, volgens de regels van de kunst en conform richtlijnen en wettelijke normen, en hij of zij zal zorgen voor vakkundige opvulling en uitharding. Eenmaal perfect uitgevoerd en afgewerkt, kan jij dan zorgeloos genieten van optimaal thermisch en akoestisch wooncomfort. En, niet te vergeten, van het kostenbesparend plaatje!

Zoek je meer info of rendabel advies in te winnen over spuitisolatie voor jouw woning? Neem snel online contact met ons op. Of kom bij Royaux over de vloer-isolatie, en ontdek alle voordelen van PUR op HFO.

Onze expertise helpt jou aan een duurzame isolatieoplossing. Investeer met succes in de toekomst van jouw woning!
 

Royaux Chape & isolatie
Chappie chatbot
loading