Wat is de ideale droogtijd van mijn chape?

Gepubliceerd op:

Je kan niet wachten om op de vloer van je dromen te lopen? Oefen toch nog even geduld. Je chape moet voldoende uitgedroogd zijn vooraleer je tegels of parket erop komen. Maar hoelang is lang genoeg? Wat is de ideale droogtijd van je chape? Bereken het met deze 4 richtlijnen.De ideale droogtijd van je chape hangt af van enkele factoren. Aan de hand van deze parameters bepaal je zelf hoelang jouw chape moet drogen.

Gewone of sneldrogende chape

De ideale droogtijd van traditionele cement-zand chape is zo’n 10 dagen per centimeter. Als je weet dat chape snel 5 centimeter dik is, kom je al vlug aan een wekenlange afteloefening. Toch kan het ook sneller gaan, door andere producten toe te voegen aan je chape.
Onze chape plus bijvoorbeeld bevat een vezelcompound. Die zorgt voor 30 procent minder vocht. Je chape plus droogt een centimeter per week.

Hoe sneller je droogtijd, hoe duurder je chape

Je kan ook voor sneldrogende chape kiezen. Die bevat versnellers, die vocht omzetten in vaste vorm. Daardoor is je chape ook sterker. Er zijn verschillende opties. Weet wel: hoe sneller je droogtijd, hoe duurder je chape.

Je kiest dus voor

  • traditionele cement-zand chape
  • chape plus met vezelcompound
  • of sneldrogende chape plus met een versnellers

Het soort vloer

Chape is geschikt voor elk type vloer. Sommige vloerbedekkingen vragen wel extra aandacht voor de droogtijd. Leg je laminaat, parket of een gietvloer? Die zijn vochtgevoelig en kunnen krom trekken. Wacht dan wat langer voor je begint te vloeren.
Gebruik je gewone tegels? Dan hoeft je chape niet volledig droog te zijn, zolang je de juiste producten gebruikt. Er zijn aangepaste lijmen en mortels waarmee je na 28 dagen al aan de slag kan.

De dikte van je chape

Voor traditionele chape reken je dus op 10 dagen droogtijd per centimeter. Is je chape dikker dan 8 centimeter? Dan stijgt je ideale droogtijd per bijkomende centimeter tot 2 weken. Even rekenen dus.

De temperatuur in je ruimte

Chape in een koude ruimte droogt sneller dankzij de droge lucht. Een bouwdroger, in combinatie met verwarmen, zal de droogtijd nog meer naar beneden halen. Als je na het chapen te intensief opwarmt, droogt het oppervlakte te snel uit en krijg je verzanding. Je cement hardt niet volledig en je chape verliest zijn sterkte.
Ga dus niet overhaast te werk. Belangrijker is je gebouw voldoende te verluchten, vooral in de eerste week na het chapen. Te snel verwarmen maakt je chape minder sterk.

Je chape eerder betreden?

Als je chape al 2 weken aan het drogen is, kan je die veilig betreden. Moet je eerder door je ruimte wandelen? Gebruik dan planken. Zo verspreid je de druk over een groter oppervlak.
 

 

droogtijd chape Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.