Pleisterwerken: voor of na de dekvloer?

Pleisterwerken vinden plaats na de installatie van de leidingen, kanalen en elektriciteitskabels maar vOOr de uitvoering van de vloeropbouw.” Dit statement staat al jaren in steen gebeiteld in de bouwsector. Maar is dit wel nog steeds the way to go? Er rijzen tegenwoordig hier en daar vragen rond deze aanpak. 

In bepaalde situaties zou het interessant kunnen zijn om de fasering van de werken te reorganiseren. De traditionele aanpak heeft namelijk enkele nadelen waarvan het beschadigen van speciale technieken en het risico op vallen de grootste zijn. 

 

Traditionele Fasering

 1. Pleisterwerken
 2. Isolatie vloer
 3. Uitvloering dekvloer

 

Alternatieve faseringen

Alternatief 1

 1. Isolatie vloer
 2. Uitvloering dekvloer
 3. Pleisterwerken

Alternatief 2

 1. Isolatie vloer
 2. Pleisterwerken
 3. Uitvloering Dekvloer
Image removed.
Bron: WTCB

 

Goede voorbereiding is het halve werk

Belangrijk is dat,  als voor een alternatieve fasering gekozen wordt, de plafonneerder een aantal broodnodige beschermingsmaatregelen neemt. Dit vooral om de vloeropbouw niet te beschadigen. 

 • Drukverdeelpoten aanbrengen onder de poten van de steigers
 • Een dekzeil voorzien

De drukverdeelpoten zorgen ervoor dat het oppervlak van de dekvloer (alternatief 1) niet beschadigd raakt of dat de isolatiepur niet doorponst wordt (alternatief 2). Het dekzeil zorgt ervoor dat de dekvloer niet bevuild raakt en de hechting van de latere afwerking niet in het gedrang komt. Ook is overvloedig watergebruik op de verse chape/isolatie absoluut niet aan te raden. 

Opvallende vaststelling: indien de juiste beschermingsmaatregelen genomen worden verkleint in een alternatieve fasering het risico op vallen en beschadiging van de speciale technieken spectaculair. 

 

Minimalisatie van Risico op beschadiging bepleistering 

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de beschadiging van de bepleistering door de verschillende bouwberoepen. Wanneer bijvoorbeeld het binnenschrijnwerk en de vensterbanken aangebracht zijn komt het vaak voor dat de plafonneerder in de traditionele fasering een tweede keer moet terugkomen om deuken veroorzaakt door verschillende vaklieden bij te werken. Dat risico is in een alternatieve fasering veel kleiner omdat de pleisterwerken daar in een latere fase aan bod komen en daaarna minder interventies vereist zijn. 

 

Drogen van de bepleistering

Als laatste zijn ook de omstandigheden voor het drogen van de bepleistering een belangrijke factor. Daar is de keuze voor alternatief 1 de beste omdat daar de pleisterwerken als laatste uitgevoerd worden. Zo riskeert het materiaal niet blootgesteld te worden aan het vocht dat vrijkomt bij het uitvoeren en drogen van de dekvloer. 

 

U opteert voor vloerverwarming?

Dan moet sowieso altijd voor alternatief 1 of de traditionele methode gekozen worden. Op die manier vermijden we dat de plakker beschadiging aan de isolatie toebrengt waardoor de chauffagist een mooi vlak oppervlak heeft om de vloerverwarming perfect te kunnen plaatsen.

 

Samenwerken met Royaux.

We laten de keuze aan de plakker en de klant, al geven we indien gewenst uiteraard het nodige advies zodat u zeker de juiste keuze maakt in functie van uw project.
 

Royaux Chape & isolatie
Chappie chatbot
loading