Tips bij het leggen van akoestische vloerisolatie

Technische tekening Acoustic Reflex

Hebt u last van storende contactgeluiden in huis? Vooral van de bovenverdieping, net terwijl u beneden wat wil rusten? Voetstappen, stoelen die verschuiven, iets dat boven met veel gekletter op de vloer valt? Of andersom. U ligt net boven in bed te slapen en de hoge hakken van uw dochter boven tikken u weeral wakker?

Uw woning moet een bron van stilte en zen zijn. Geen broeihaard van geluidsoverlast. Contact geluiden horen in uw huis niet thuis. Want ze verstoren uw rust. Ze irriteren, veroorzaken stress en kunnen op termijn uw gezondheid schaden. 

 

Is daar dan niets aan te doen? 

Jawel! U kan dit probleem oplossen door akoestische vloerisolatie te leggen. Doe uzelf duurzaam wooncomfort cadeau! En lees in deze blogpost enkele nuttige tips en tricks, do’s-and-don’ts en andere handige weetjes.

 

Wat is akoestische vloerisolatie precies?

Om contactgeluid van een hogere verdieping sterk te verminderen gaat men tussen twee etages een extra akoestische isolatielaag aanbrengen. Technisch gezien worden de betonlaag en de chape van de constructievloer tussen gelijkvloers en verdiep (of tussen twee hogere verdiepingen) van elkaar losgekoppeld. Tussen beton en chape komt er dan een film te liggen die akoestisch isoleert. Deze deklaag is veerkrachtig en absorbeert trillingen die zich anders via muren en vloeren doorheen de rest van het woonhuis voortplanten. Geluid dat stoort gaat men op deze manier dus dempen.

Bovenop deze geluiddempende laag wordt de dekvloer gelegd. Wegens de vering van de isolerende bedekking spreekt men van een zwevende vloer, maar de stabiliteit blijft perfect behouden.
Dit procédé bewijst zijn nut zowel in de nieuwbouw als bij renovatie, niet alleen van uw woning, maar ook bij de bouw van appartementen, kantoren en andere gebouwen.

 

Aan de slag! Enkele do’s …

Bent u een handige harry die eigenhandig gaat bouwen of renoveren? Weet dan dat u de plaatsing van een akoestische isolatielaag doordacht en heel precies moet voorbereiden en uitvoeren, wil u contact geluid van een bovenverdiep 100% weren. 

Eerst moet u de draagvloer bedekken met een uitvullaag. Zo zal u alle leidingen en buizen ideaal uitvlakken. 

Daarboven komt de geluidsisolatie te liggen. Dankzij dit soepel en verend membraan worden irritante contactgeluiden volledig gedempt. Ze worden geïsoleerd en kunnen zich niet langer via de bouwconstructie verspreiden, laat staan dat ze naar onderliggende woonlagen doorgegeven worden. 

Maakt u voor de isolatie gebruik van akoestische matten, let er dan op dat deze naadloos aan elkaar kleven. Ook de doorvoerleidingen moet u volledig inpakken. 

De uitvoering van uw isolatiewerken is pas met succes geslaagd als de geluidsdemping maximaal is.

 

… -and-don’ts

Opgelet! Toch eens checken of er geen addertjes onder de chape zitten!

  • Vermijd bij de plaatsing van de isolatie het uitsnijden van leidingen! Anders veroorzaakt dit geluidslekken. Contactgeluiden concentreren zich rond de lekken en vergroten automatisch de lawaaioverlast. 
  • Voorkom ook dat u een onderbreking in de akoestische laag moet aanbrengen, want anders loopt u het risico het geluidslek nog meer te accentueren. In dat geval is het zelfs aangeraden gewoon géén akoestische isolatie te plaatsen. 
  • Let er ook op dat de dekvloer nergens contact maakt met een wand of een leiding. Op dat contactpunt creëert u anders een contactbrug. De minste trilling heeft dan een hoge resonantie tot gevolg, die zich als hinderlijk geluid voortplant door de aangrenzende woonruimtes.

 

Kies de juiste akoestische vloerisolatie!

Vraagt u zich af welke vloerisolatie qua akoestiek het meest geschikt is voor bij u thuis? Ontdek hieronder het diverse gamma van Royaux en welke isolatie u het best kiest en waarom. Wij hebben immers een royaal aanbod aan kwaliteitsisolatie in huis die u helpt om uw vloer geluidswerend te maken.

We sommen de voornaamste varianten hier voor u op.

  • Acoustic Reflex is een versterkte folie van polyethyleenschuim. Deze laag is elastisch, waterbestendig en zorgt optimaal voor contactgeluid reductie. De schuimfolie wordt aangebracht tussen de uitvullaag en de chape.
  • Zoekt u een eersteklas isolatie om contact geluid tussen dragende en zwevende vloeren te reduceren, dan kan u perfect kiezen voor de kwaliteit van Acoustic Foam. Dit materiaal is bestand tegen vocht, heeft een hoog chemisch weerstandsvermogen en is rotvrij. En niet te vergeten: door zijn elasticiteit is het makkelijk en snel plaatsbaar.
  • Acoustic Abrifiber is een drielagige akoestische isolatie te gebruiken met vloerverwarming. De toplaag is een alu-laag met bedrukking die zichtbaar blijft na plaatsing.

 

WIN-WIN!

Wenst u meer info over het akoestisch isoleren van uw nieuwbouw of renovatie project, van uw woning of kantoor? Of een raming van de kostprijs? Of ook: waarop u moet letten bij het geluiddicht leggen van een houten vloer? En of u akoestische vloerisolatie mag combineren met vloerverwarming? En, ja, u bent wel een doe-het-zelver, maar misschien wil u wat extra technisch advies inwinnen of u laten bijstaan door een ervaren vakman?

Stel uw vraag online of kom gauw bij ons langs.

Royaux stelt haar jarenlange kennis van zaken en expertise graag tot uw dienst. Neem gerust contact met ons op. Want úw contactgeluid is hier altijd welkom!
 

Royaux Chape & isolatie
Chappie chatbot
loading